Terveen rinnan pienennysleikkaus

  • uusiutuminen

Minulta on leikattu vasen rinta ja kainalo tyhjennytty samalla. Kasvain 3 cm duktaalinen Gr 2. kainalossa 1/8 metastasoitunut imusolmuke. Ei käy ilmi, oliko vartija, vai onko sillä väliä? Voiko olla, ettei kainalosta ole löytynyt enempää kuin 8 imusolmuketta? Mitä tarkoittaa ITC? Nyt on menossa viiden vuoden hormonihoito. Terve rinta on suuri, ja se on tarkoitus pienentää. Voiko syöpä aktivoitua siitä?

Yleensä tavallisen kainalotyhjennyksen rajana pidetään 15 poistettua imusolmuketta, ja jos imusolmukkeita on vähemmän, harkitaan sädehoitoa. ITC tarkoittaa lyhennystä sanoista ”isolated tumor cells”, eli yksittäisiä syöpäsoluja imusolmukkeessa. ITC-löydös ei ole vielä varsinainen kainalon etäpesäke. Vaikuttaa, että ITC ei nosta uusiutumisen riskiä yhtä paljon kuin varsinainen syöpäpesäke kainalossa. Mikäli kainalosi löydös on ollut siis 1 ITC/8, on tämä todennäköinen syy, ettei sädehoidolle ole katsottu olevan tarvetta.

Rintasyöpä on toki mahdollinen myös toisessa rinnassa, mutta duktaalinen tyyppi ei erityisesti esiinny molemminpuolisena kuten lobulaarinen.

Ystävällisin terveisin,
Paula Poikonen